Gaykrant Magazine 2019
De in Kazachstan geboren Julia Kiryanova raakte op zevenjarige leeftijd gefascineerd door tekenen en schilderen. Toen kon ze nog niet bevroeden dat in haar latere leven alles om deze twee passies zou gaan draaien. Ze verlaat de Russische stad Bashkortostan waar ze is opgegroeid, aan het einde van haar puberteit. De reden? “Er heerste een ongezond sociaal klimaat.” Tijd voor een gesprek met Julia die vanaf volgende week een nieuw tweewekelijks vervolgverhaal van Eduard Hoekstra voor De Gaykrant in beeld gaan vertalen.
Tekst: Paul Hofman
Inmiddels is Julia in de Nederlandse kunstwereld geen onbekende meer. Drie jaar geleden gaat haar grote droom in vervulling: ze wordt toegelaten tot de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Ze heeft dan inmiddels haar verblijfsvergunning gekregen. Ze heeft het naar zin en besluit in Nederland te blijven. Terugkijkend op Rusland en haar jeugd zegt ze: “Op jonge leeftijd ging ik daar naar verschillende kunstopleidingen. Maar al gauw merkte ik dat ik niet de artistieke vrijheid kreeg die ik zou willen.” Met haar vriendin besluit ze Rusland achter zich te laten en te gaan reizen door Europa.
“Twijfel nooit aan het werk dat je doet”
Toeristenvisum
Op een toeristenvisum reizen ze een half jaar en komen ze vervolgens via Spanje, ze via Zweden, Denemarken in Nederland terecht waar ze enkele jaren illegaal verblijven. “Over eventuele gevolgen dachten we gewoonweg niet na.” Op de academie leert de kunstenares een belangrijke les voor de rest van haar leven: ‘twijfel nooit aan het werk dat je doet. “Wees vrij en experimenteel. Denk gewoon ‘out of the box’. Als ze de kunstopleidingen in Nederland met Rusland met elkaar vergelijkt, valt haar direct een groot verschil op. “Daar zijn de kunstscholen gericht op traditionele klassieke kunst, zoals oude schilderijen bijvoorbeeld, Hier in Nederland zijn de opleidingen meer gericht op conceptuele kunst.
In 2018 studeert ze af aan de Haagse kunstacademie waarna ze besluit naar de Gerrit Rietveld Academie te gaan. Deze opleiding volgt ze korte tijd. Momenteel houdt Julia zich voornamelijk bezig met het schilderen van persoonlijke portretten. Ze heeft er inmiddels honderden gemaakt.
Twee bruiden in maagdelijk witte bruidsjurken, perfect geklede vrienden, bloemen en een trouwambtenaar die ons in het echt verbond
iPhone uitwisselen
Deze zomer baarden Julia en vriendin Yumu Liu opzien met een actie op de Dam in Amsterdam. “Het was ons eigen idee om de onvrijheid in Rusland en China over het voetlicht te brengen. Het publiek ging uit zijn dak als ze elkaar het ja-woord geven. Voor toeristen en ook Nederlandse voorbijgangers lijkt het allemaal echt. “Twee bruiden in maagdelijk witte bruidsjurken, perfect geklede vrienden, bloemen en een trouwambtenaar die ons in het echt verbond.” Aan het einde van de plechtigheid wisselen ze in plaats van ringen elkaars iPhone uit. Als toeschouwer had ik ook gedacht dat het een echte huwelijksplechtigheid was, schatert ze. “Zelfs mijn vrienden en familie in Rusland wensten me proficiat nadat ik het verhaal op Facebook en Instagram had gezet. “Later had ik nog een andere uitvoering. Ik deed alsof ik een huwelijksbureau had. Als mensen zich lieten trouwen door mij en kregen dan een huwelijksakte.”
Haar loopbaan zit in stijgende lijn: zo exposeerde ze in het Amsterdam Museum en Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder en het Nationale Holocaust Museum. Haar werk wordt door kenners vaak vergeleken met Lucian Freud en Francis Bacon.
https://www.gaykrant.nl/2019/10/12/julia-kiryanova-ik-wil-verhalen-in-beelden-vertalen/
http://www.juliakiryanova.com/